28 december, 2007

Pakistan - jämställdare än Sverige

Ja, faktiskt, på en punkt är Pakistan jämställdare än Sverige. Där har nämligen en kvinna varit premiärminister. I går dödades hon i ett attentat, tydligt riktat mot henne och demokratin, eftersom det varit valrörelse och hon förmodligen skulle vunnit över den militärledning som landet nu har. Och ungefär där slutar väl jämförelsen med Sverige.

Att Sverige ännu inte haft en kvinna som statsminister är pinsamt. För vi brukar utses till "världens mest jämställda land" då och då. Ibland får Norge den titeln, ibland Finland. Men båda dessa länder har haft kvinnor som statsöverhuvuden. Senast Sverige hade det, rymde hon iväg från makten till Rom och omvände sig till katolik. Ja just det, drottning Kristina. På 1600-talet. Sedan dess har det varit män som skrivit Sveriges historia. Det närmaste en kvinna har kommit makten, var Talman Birgitta Dahl. Alltså Riksdagens ordförande, den som är kungens ställföreträdare där och som fördelar ordet och har till uppgift att föreslå regeringsbildning.

Titeln "världens mest jämställda land" betyder inte att landet är jämställt på alla punkter. Men vi kanske tror det, vi i Sverige. Tills vi slår i glastaket eller på annat sätt begränsas på grund av att vi inte är män.

3 kommentarer:

Anonym sa...

ja en sorglig dag, bara hon visade sig så blev det ramaskri i landet, alla extremt könsrollskonservativa blev väl helt desperata varje gång.

Å tänk, ja alltså varför har inte sverige en Kvinna som ledare ännu? sjukt, världens "mest" jämställda land är återigen, en myt.

FumikoFem

meta sa...

Sorgligt som tusan är det.

Men det är väl egentligen ingen myt att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Det som är en myt, är att det är total jämlikhet som råder här. En del kan liksom inte se skillnad på "världens mest" och "är". :-)

Anonym sa...

Mm jo du har rätt, det är ju att så många går runt å tror på myten att "det är" jämställt.
Men tycker att "mest" kanske inte sverige är heller när vi inte ens har en Kvinna som ledare.

FumikoFem