14 april, 2008

Mode och sport

En fotbollsmatch böljar fram och tillbaka, spelare springer över planen. Lagens tröjor i olika färger bidrar till att en match blir som ett skådespel, en slags performancekonst, där spelare blandas, sorteras, blandas och sorteras om och om igen, beroende på vad som sker i spelet; ackompanjerat av en svartvit boll samt domare och linjemän.

Matchkläderna är lika fast olika. Karaktäristiska för varje lag, olika hemma och borta. Genom åren har de följt med modets växlingar och den textiltekniska utvecklingen. 70-talets polisonger matchades av tröjor med cm-breda linningar i avvikande färg runt hals och ärmar och riktigt flaxiga kortbyxor. 80-talets fotboll handlar såklart om Maradona. Maradona, Maradona, Maradona. Under 90-talet skulle Sveriges herrlandslag gräva guld i USA, men fick nöja sig (*host*) med brons. Då var vi stolta över de blågula gossarna; Limpar och gänget.

Dagens fotbollskläder är något flaxigare och liksom glansigare. De är säkert jättepraktiska; släpper igenom vatten och är lätta att tvätta rent.

Fotbollskläder är dock inte särskilt snygga och är väldigt opraktiska vintertid. De långa strumporna kan dock med fördel bäras vintertid. Mer praktiska modetips finns på den här alldeles fantastiskt bra Alternativa modebloggen!

Inga kommentarer: