10 juli, 2008

Kvinnors kroppar, horor och madonnor

Porr och prostitution är inte helt oproblematiskt för en feminist. Den som påstår något annat lever i stark förnekelse eller har inte fattat vad feminism handlar om. Jag anser att det beror på objektifieringen av kvinnors kroppar, parat med patriarkatets paranoida kvinnoförakt och frenetiska försök att kontrollera kvinnors sexualitet.

Nej, vi är inte moralkärringar och inte frigida sexhatare, vi som inte tycker att porr eller prostitution är något som är lätt som en plätt att förena med feminism. Vi ser könsmaktsstrukturer, könsrollsmönster, kvinnosynsproblematik osv. Jag är långtifrån negativ till sex - det är just därför jag är emot både prostitution och porr.

Kvinnors kroppar är inte deras egna. Kvinnors kroppar används på alla möjliga sätt, inte minst lättklädda i reklam, "objektifiering" kallas det. Kvinnors kroppar som är anonyma försäljningsargument. Prostitution och porr förstärker detta - kvinnors kroppar är inte mänskliga, de är "förtingligade" - de är objekt, inte människor.

Men varför är prostitution så himla problematiskt då? Det är ju kvinnor (för det mesta) som säljer "tjänsten" (som vissa så kallade "sexliberaler" vill kalla det) att låna ut sin kropp till en man för att han ska kunna tillfredsställa sig själv sexuellt - kvinnor som minsann väljer att göra detta och tjänar pengar på det. Frigjort och ... tja, eller nåt. Ja, jag vet att det finns prostituerade som påstår att det är helt frivilligt de gör det, de är inte trafficade kvinnor och de är inte "pundarhoror" osv. De gör det för att... de tjänar fett med pengar på det. Men det är inte den så kallade frivilligheten och kvinnors val som gör det feministiskt problematiskt med prostitution.

Det problematiska ligger i tanken att det går att köpa sex. För det är inte sex torsken köper. Det är en stunds användande av en kvinnas kropp (eller mans för den delen) - en levande Barbara. Sex är inte bara det där mekaniska, tekniska; sex är en ömsesidig handling mellan samtyckande personer, där det finns något mer än själva den fysiska närheten. Sex går inte att köpa. Det går att köpa något slags substitut för sex, men varken sex, närhet, kärlek, hat eller vänskap - går att köpa på det sättet. Sex är inte varan - varan är den prostituerades kropp och fejkade uppskattning. Som Cikoriakaffe ungefär. Inte riktigt, men nästan. Fast inte alls som riktigt, egentligen.

Prostitution förvränger synen på vad sex egentligen är.

Porr lider delvis av samma problematik. Ett och annat försök har gjorts att göra feministisk porr, alltså sexskildringar/erotik som ska vara mer jämställd eller nåt. Och det är gott så, men det är så få försök som gjort att det inte på något sätt jämnar ut den mängd kvinnoförnedrande (hah, där fick jag med det ordet också) porr som i hög takt producerats de senaste 30-40 åren.

Kvinnoförnedrande. Ja, just det. Objektifierande och väldigt ofta - i "mainstreamporr" inte minst - mycket föraktfull dialog ("Give that slut a big shot"; "Fuck her little ass real hard") där det blir väldigt tydligt vad det handlar om. Makt. Synen på kvinnors kroppar som någonting som duger till att användas för mäns sexuella tillfredsställelse. Bilderna som förmedlas i pappersform eller rörligt medium, visar i prinicip alltid samma sak, i något olika varianter. Kvinnans kropp är inte hennes egen. Den är till för att användas. Hon är inte ett subjekt ("oh, yes, yes, you're sooo big, take me hard") - hon är ett objekt. Kvinnor talas till och om med förakt i rösten, i nedsättande ordalag.

Tyvärr är sex- och samlevnadsundervisningen i skolan fortfarande alldeles usel. Många, många unga har använt och använder porr som något slags lärobok, "inspirationskälla" för hur sex "ska vara". (Jo, kom igen nu, du med. För du köper väl dem inte "för artiklarna".) Resultatet blir alldeles för många tjejer som aldrig haft orgasm, alldeles för många tjejer som lider av vestibulit, alldeles för många tjejer som går med på saker de egentligen inte vill. För i porren hoppas vissa väsentliga saker över, praktexemplet är analsex där en jättekuk bara körs rätt in i analen utan annan förberedelse än möjligtvis lite saliv. I verkligheten fungerar inte det, utan gör skitont.

Synen på kvinnor som antingen horor eller madonnor förstärks såklart av både porr, prostitution och den dagliga objektifieringen. Det gör att kvinnor som faktiskt gillar sex, genast får stämpeln "hora", "madrass", "lätt ligg". Kvinnans värde sjunker på ett sätt som är otäckt lika det sätt en kvinnas värde sjunker på i så kallade "hederskulturer" om hennes sexuella orördhet kan ifrågasättas. Det läskiga är att i grund och botten finns ingen skillnad. Vi är fan inte frigjorda och jämlika så länge det finns prostitution, porr och objektifiering av kvinnors kroppar så som det finns i dag.

Här vill jag verkligen, verkligen se en förändring, så att vi kan bli sexuellt frigjorda på riktigt. Fria från porr-pungar, stringtrosor och analsprickor pga fel teknik.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan bara hålla med helt och hållet.

Är något som jag funderat på många gånger, i korthet så kan jag säga att jag ser "sexliberaler" som att vara sexnegativ faktiskt, för det dom i slutändan förespråkar är ofrihet gällande kvinnans sexualitet.

För vad förändrar det i slutändan om det alltid är kvinnan som säljer sig själv och sin kropp? Det är samma gamla normer igen och igen, inte på det minsta sätt nytänkande eller förändrande.
Nej, som sagt, vad dessa "sexliberaler" försvarar är samma stereotyper, könsrolls konservatism och normer som alltid, som innebär ofrihet för kvinnan sexialitet.

FumikoFem.