01 maj, 2009

Val till EU-parlamentet snart

Den 7 juni är det val i Sverige. Jo, det är sant! Det är ett utmärkt tillfälle att påverka EU litegrann. Vi är med i EU och det som beslutas där, påverkar oss kanske mer än vi tror. Många lagar och förordningar har sitt ursprung i EU:s lagstiftning. Kommissionen, Rådet och Parlamentet samverkar för att ta fram lagstiftningen. Men Parlamentet är den enda representation i EU där medborgarna i de olika länderna direkt har röstat fram vilka personer som ska sitta där.

Tyvärr är det få som går och röstar den dagen det är dags för val till Parlamentet. Kanske tycker vi det ligger för långt bort, är för avlägset och inte rör oss. Det låga valdeltagandet bäddar för att nationalextrema personer hamnar i parlamentet - såna som inte har särskilt mycket stöd i landet. Ännu så länge är vi i Sverige förskonade från den yttersta brunhögern i vårt nationella parlament, även om de här och var ploppar upp i kommunerna. Men denna kvinnofientliga (och allmänt -fientliga) rörelse är ganska utbredd söderöver, i Nederländerna och Frankrike inte minst. Vill vi verkligen ha det så? Att nationalextremerna, kvinnohatarna, utlänningshatarna - sitter och har inflytande över den lagstiftning som även rör oss?

Om inte: Gå och rösta. Rösta på våra etablerade partier - eller varför inte vara lite radikal och skicka Schyman till Bryssel?

EU är förresten tillräckligt mycket gubbvälde redan.Vill du hjälpa till att ändra på det? Skriv på listan, Females in front.

Inga kommentarer: