02 juli, 2009

Rosa taxibilar - tankar om könsdiskriminering

På Kunskapskanalen går ibland väldigt intressanta program. En natt i juni såg jag ett som hette "Rosa taxi i Dubai".

Dubai är ett litet land som ingår i Förenade arabemiraten och lever tack vara sina gästarbetare. Det går knappt att bli medborgare där, men för medborgarna (alltså ungefär 25-30 % av befolkningen), finns många fördelar. En nackdel för kvinnorna, är kanske inte främst kraven på täckande kläder utan kraven på att de inte får vistas ute hur som helst. De får inte heller åka taxi med (okända) män. Många kvinnor saknar också körkort.

Ett taxiföretag i Dubai har utbildat ett antal kvinnor som kör särskilda taxibilar - med rosa tak. I dessa bilar får endast kvinnor, deras barn och eventuellt någon manlig släkting åka. Annars - inga män.

Är det här diskriminering - män är ju inte välkomna?!

Ja, det handlar om diskriminering. Men inte diskriminering mot män. För männen har i Dubai har tillgång till precis allt i offentligheten, utom just de här bilarna. Diskrimineringen återfinns i själva strukturerna, i de regler (både skrivna och oskrivna), som hindrar kvinnor från att leva ett lika fritt liv som män; som hindrar kvinnor från att ta körkort; som hindrar kvinnor från att röra sig fritt på gatorna, och så vidare.

Bilarna finns där enbart på grund av den omfattande diskrimineringen mot kvinnor.

På ett sätt tycker jag det är bra att bilarna finns, att kvinnor faktiskt kan komma utanför väggarna på sin bostad och hälsa på hos släktingar eller vänner, att kunna shoppa, lämna och hämta barn, ta sig till och från arbetet - utan att vara beroende av en mans välvilja. Att vara oberoende.

Samtidigt känner jag en stor sorg över att bilarna behövs. Finns inte risken att de cementerar könsdiskrimineringen? Jo, såklart. Fast jag tror att det i längden är bra att de finns. Alternativet just där, just nu, är inte godtagbart - dvs. att kvinnor inte alls kan röra sig fritt utan någon manlig förmyndare. Självfallet borde de kunna röra sig helt fritt, kunna köra bil eller cykla precis som vem som helst - men i dag är det inte möjligt.

Därför applåderar jag och önskar kvinnorna i hela förenade arabemiraten all framgång och lycka och hoppas de får mer självbestämmande, oberoende och frihet.

Inga kommentarer: