19 december, 2009

Sex säljer! (+ tips till könsrollsmän)

Jodå, det gör det. På Expressens förstasida på mest klickade videolänkar finns den här:
"Feminister har bättre sex" från F!. Massor av sexscener i följd. Veronica Svärd skriver mer om videon och sex-kampanjen här. För den hugade finns fler Feminister har bättre sex-prylar i F!:s webbshop.

Poängen är att människor i en jämställd relation har bättre sex än i en ojämställd. Framförallt gäller det kvinnor (vilket är feministers huvudfokus då "normalfokus" är män, se tidigare blogginlägg om feminism) - och det är väl ganska självklart egentligen? Den klassiska bilden av hur män och kvinnor ska fördela arbetet är att kvinnor går runt och plockar undan, städar, dammar, diskar, fixar och mannen är utanför det gemensamma hemmet och jobbar - och får koppla av när han kommer hem. Han har ju varit på jobbet. Kanske har kvinnan också varit på jobbet (deltid? heltid?) och borde få koppla av. Men det får hon inte - i den könsrollskonservativa bilden av hur män och kvinnor förväntas bete sig. Hon går hem till sitt andra jobb.

Och vem är sexsugen när hon jobbar och sliter, på jobbet? Inte många. Lösningen är förstås att båda hjälps åt att sköta markservicen hemma, att båda tar ansvar för disk, städning, undanplockande, fixande. Alltså inte att mannen "hjälper till" utan att han faktiskt tar eget ansvar för att hålla det gemensamma hemmet i ordning.

Så där sprack myten om att feminister är sexfientliga - rejält.

Och så lovade jag ett hett tips till könsrollsmän. Ja, tipset till er könsrollsmän som tycker att er tjej/fru/sambo är så trött och inte sexsugen längre:
Ta initiativet till att diska, att plocka undan efter dig själv och din tjej/fru/sambo och era ev. barn. Ta själv initiativet till att boka tvättstugan, att tvätta, plocka undan den rena tvätten. Gör själv kvällsmaten, diska, ta undan efter dig och alla andra i hushållet. Se till att göra det själv, i två veckor. Sen kan ni diskutera, du och din tjej/fru/sambo hur det funkade. Kanske är hon till och med lite sugen på sex igen.

4 kommentarer:

FumikoFem sa...

Ja, skrev om detta på feminetik, om än bara ett kort inlägg med länk.

Tycker undersökningen visar på just ojämställdheten, och hur bättre det blir när saker å ting fördelas istället för att som vanligt som du skriver, att kvinnor alltid förväntas ta huvudansvaret för hemmet.

Tror jag ska skriva lite kort om detta på min blogg också. Dock så finns det ju saker som jag tycker är problematiskt, detta med "sex säljer", väldigt typiskt.
På samma gång så ser jag ju denna kampanj just som ett sätt att uppmärksamma problem också, problem som du har tagit upp redan.

Och här får du jul*pepp*!

Anonym sa...

Ni sprider en massa myter
och generaliserar.

Det tycks vara er specialitet.

Men så är feminism ovetenskapligt
liksom den marxism som det grundar
sig på.

God Jul och händerna PÅ täcket!

FumikoFem sa...

Struntprat, men så brukar det vara från dom som bara skriver för att bråka.

meta sa...

Fumiko: Visst gör den det.

Johna Apse (du anonyme): Eh? Ja du kan ju ha händerna på täcket om du tycker det är kul. Du verkar rätt sexfientlig. Och pryd. Säkert ful också, med säckiga kläder och orakad. :P