01 maj, 2010

Money makes the world go around

Pengar, pengar. Ekonomisidorna är skittrista att läsa i tidningen, jag är inte besatt av pengar men pengar är vad som styr så otroligt mycket av ens liv på olika sätt. Här kommer några axplock som bara har pengar som röd tråd. Och kanske ett rättviseperspektiv.

I avtalsrörelsen har en del tidigare oskrivna regler brutits. Männen i Metall får inte längre bestämma lönenivån för landstings- och kommunalanställda, handelsanställda eller akademikerna. Minirevolution? Kanske får de nöja sig med smulorna som blir över den här gången. Annars är senaste mode i löneförhandlingsvärlden att byta namn på saker och ting. Anställda har lönesamtal med sin arbetsgivare och ingen förhandling, till exempel.

I höst är det val. Politikerna pratar därför som om statskassan vore en Pippi Långstrumpskappsäck full med gullpengar. Politik på riksnivå handlar om hur pengarna ska fördelas. Kappsäcken är inte outsinlig. Enligt min uppfattning har sittande regering mycket, mycket tydligt visat vilka de tycker ska få mer och vilka som ska straffas. Jag hoppas fler än jag anser att det räcker nu. Fyra år har varit fullt tillräckligt för alliansen att visa att de inte är ett hållbart regeringsalternativ. Bort med dem. Gå och rösta!

Veronica Svärd funderar över 1 maj. Nej, det inkluderar inte mig heller. Männen i rörelsen och deras fotfolk (företrädesvis kvinnor?) talar för män ur mäns perspektiv. Inte barn, kvinnor och icke arbetande människor. De talar framförallt för män. Även S-ledaren, som måste balansera mellan chokladhån och att tala till Folket (Folke???), måste passa sig noga för att inte avfärdas med anklagelse att bara vända sig till kvinnorna.

EU-pengarnas värde verkar lite svajigt. Greklands ekonomi är tydligen rätt vanskött. De ska kanske få hjälp av EU. Kan ingen koppla loss kronan från Euron, så vi får en starkare ekonomi?

2 kommentarer:

FumikoFem sa...

Ja.
Pengar ja, och sittande regering tror att allt går att lösas av att sänka skatterna, och samtidigt pratar dom om att lösa alla problem på samma sätt som förut, vilket inte löste något alls. Nej nu måste det bli skifte i höst!

meta sa...

Frågan är om ett skifte hjälper. Kan bli "ur askan i elden" av det.