31 maj, 2010

Religion är ondskans fader

Under dagen har jag försökt följa och förstå vad som händer i Israel just nu, med fredskonvojen som skulle se till att människor i Gaza får lite förnödenheter eftersom Israel har sagt ifrån att de inte ska ha några på grund av att de skickar raketer mot Israel, vilket de gör för att Israel inte låter palestinerna bo där världen har kommit överens om att palestinierna ska få bo, eftersom det är i Palestina som israelerna ska få bo eftersom världen har kommit överens om att israelerna ska få bo där eftersom de inte haft något eget land på jättelänge. Typ. (Synd bara att det redan bodde ett gäng där, sedan länge.)

Vad det egentligen handlar om vet väl knappt de inblandade själva. Vad de skyller på, är däremot religionen. Israelerna tror på en gud, som genom några profeter talat om vad han tänker göra. Han tänker skicka en Frälsare till dem. Nej, det har inte kommit någon frälsare än enligt dem. Palestinierna tror också på en gud. Ja, det är nog samma i grund och botten, men palestinierna anser att den där frälsaren liksom är överspelad och att det för sisådär ett och ett halvt årtusende sedan kom en Profet som talade om hur människorna ska leva. (En del andra som tror på den där profeten tycker att han sagt att kvinnor ska hålla käften och inte visa sig för män och att alla som raljerar över Profeten är hemska kättare som ska brinna i Gehenna eller nåt. Typ.) I västvärlden tror många också på en gud, förmodligen samma en som de andra. Fast de tror att Frälsaren kom för typ tvåtusen år sen och att han ska återuppstå, även om alla inte är överens om hur, när och varför eller hur, när och varför han och hans mor ska tillbes.

Förutom de här förvirrade religionerna med en gud och ett antal mer eller mindre vise män som talar om hur folk ska leva, tänka och tycka, finns andra varianter med några fler gudar och gudinnor. Återigen andra varianter har mer andliga saker för sig och inte direkt gudar (även om det är en eller flera vise män som säger saker om hur när och varför, i princip).

För mig är religion verkligen roten till mycket ondska. Gemensamt för alla trosinriktningar, är att människor slutar tänka själva och tror på övernaturliga saker. Att de slutar tro på sig själva och sin egen förmåga att skilja rätt från fel och slutar tro att de är värda något bra i detta liv. Hos oss som är uppvuxna i en lutheransk kristen anda (jodå, den finns med oss i hela vårt kulturella arv här i Sverige, oavsett vi gillar det eller inte), finns ett stråk av ständigt dåligt samvete.

Men det är fel. Vi människor har bara det här livet, såvitt vi vet. Ta vara på det och lev det. Jag önskar att alla människor får göra det, utan att andra lägger sig i hur och när och varför. Det är ett av skälen till att jag är feminist.

Redigerat: jo, jag glömde ju att länka den här gamla raringen.

4 kommentarer:

Johannes Forsblom sa...

Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt utan att tänka i en situation där de blev överlumpade. Men vems självförsvar talar vi om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

Läs hela artikel på:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html

meta sa...

Hela situationen är absurd. Och ännu värre blir det när juristerna ska lägga sin näsa i blöt.

hansi sa...

Din sista paragraf är så himla fin, och jag blir alldeles varm i hjärtat. meta, du rockar!

meta sa...

Tack Hansi! :)