24 juli, 2010

100 000, sex och rock'n'roll

Det händer en del fastän det är sommar. Och då menar jag varken värmeslag, svettningar och vallningar eller Vet Du Vad Du Äter-artiklar i kvällspressen.

Politikerveckan har passerat (redan, sommaren har just börjat, väl?!) med både ministeravgång (visste väl att det låg annat bakom än barnen, mycket, mycket fult att skylla på dem tycker jag) och uppeldning av 100 000 kr. Riktiga pengar. Tilltaget att bränna pengar så där bokstavligen upprör många. Särskilt som det var Feministiskt initiativ som gjorde det för att visa hur mycket pengar kvinnor i Världens Mest Jämställda Land (fast jag tror inte det är riktigt sant längre) förlorar jämfört med män i lön. Förslagen var många på vad F! skulle kunna ha använt pengarna till. Men följ länken där ovanför, den går till Veronica Svärd och där finns en mycket bra förklaring.

Och läs kommentarerna också. Antirättvisemänniskorna kör stenhårt på att det inte finns någon skillnad och om den finns, så är det en synvilla. Oftast länkar de till en medioker undersökning från Stockholms universitet, där en forskare räknat ut att löneskillnader mellan kvinnor och män är 2-3% - till mäns fördel, inte mer. Det de glömmer att berätta, är att undersökningens urval var statligt anställda, med sedan länge fixerade löneklasser (där X antal år i yrket + tjänstens "klass" + krav på utbildning avgjorde vilken lön personen skulle ha) - och bara sedan kanske 10-15 år ersatt med individuella löner. Utgångsläget var alltså att personer skulle ha samma lön för likvärdigt arbete, när det var löneklasser alltså. Efter några år med individuellt satta löner, var skillnaderna märkligt nog åt kvinnors nackdel. Skulle vara intressant att få veta hur det ser ut nu, om skillnaderna har ökat (undersökningen är nog en 7-8 år gammal vid det här laget). Alla andra undersökningar, fackens statistik och SCB:s statistik, visar nämligen på att skillnaderna i lön (när ålder, examensår, tjänstebenämning, utbildningsår och deltid är borträknat) är större än 2-3%. Dessutom i nästan alla fall till kvinnors nackdel och mäns fördel. Undantagen som bekräftar regeln, är så gott som alltid i kvinnodominerade yrken. Det skulle kunna vara så att det manliga urvalet är för litet för att vara statistiskt säkert just där...

Att feminister har bättre sex vet vi sedan länge. Att prostitutionsförespråkare älskar "Den Lyckliga Horan" är också välkänt. Att prostitution inte har något med sex att göra är också rätt väl känt, dock ihärdigt förnekat av prostitutionskramarna (-köparna???). Det är för övrigt en slutsats jag också har kommit fram till. Här skriver Gudrun Schyman om detta.

Så var det rock'n'roll då. I pocketformat och hårdpärmsformat fullkomligt kryllar det av titlar som antingen är biografier eller självbiografier av kända rockare. Ozzy Osborne, Slash, Bruce Dickinson, Lemmy... måste vara årets trend.

1 kommentar:

FumikoFem sa...

När jag skriver och läser om lönediskrimineringen av kvinnor så kommer så många löjliga bortförklaringar. Allt än att dom som inte gör annat än bortförklarar faktiskt fattar att det handlar om lönediskriminering. På samma gång är det också dom som beklagar sig mest över feminism.

Det hela är typiskt och tröttsamt.