26 mars, 2006

En trädgårdsägares accesoarer

Har för första gången i mitt liv varit på mässan Nordiska Trädgårdar. Det var en intressant upplevelse. Naturligtvis var det massor av människor där, och massor av växter. Och massor av utställare. Där fanns allt från köttätande växter till thailändska orkidéer och holländska lökar. De större fröfirmorna var såklart också representerade, liksom de företag som säljer oumbärliga trädgårdstillbehör som sekatörer, åkgräsklippare, vedklyvar och soppåsehållare samt olika sorters grillar, utomhusbad och vedeldade bastuhus.

Och så fanns det ett antal försäljare av trädgårdsprydnader. Det var betongdjur, fågelbad, fiskmåsar, fjärilar, änglar och älvor, troll och tomtar, gjutjärnsspiror och keramiktoppar, ja i princip allt du inte visste att din trädgård saknar.

En hel del saker var inte direkt trädgårdsrelaterade, men ansågs tydligen höra dit. Gammeldags skyltar till exempel. De var jättesnygga, lackad plåt såklart, med hundraårigt typsnitt och utförande. Jag undrar om det inte är Astrid Lindgren-drömmen som lever, en sorts romantisk föreställning om "tillbaka till naturen" och "det var bättre förr".

Tillåt mig tvivla.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Tillbaka till naturen" får mej att tänka på en artikel i Metro idag. Där menade de att vi (folk) har tröttat på all våld och osencureat tjafs, så vi vill ha mer moral och prioriterar ett mer socialt liv. Med kärnfamiljen och de traditionella värderingarna. Men hallå? Det stämmer väl inte. Vi är ju rebeller... eller är det så att allt vi sagt och gjort, redan är sagt, tänkt och gjort. Nu vill vi ha ett stilla liv, med trädgårdstomtar, odla rabatter osv. Inget fel i det iofs. Det ä'r trevligt att påta lite :)

meta sa...

Ja, visst är det trevligt att drömma sig bort ibland!