02 april, 2006

O, ljuva 80-tal

Det verkar som om min tonårstids kläd- och musikstilar är det hetaste just nu. Igen. Ser med skräckblandad förtjusning hur de breda bältena hamnar utanpå bussaronger, hur cowboybootsen radas upp på skohyllorna igen och hur plast- och strassmycken i storlek XL dinglar under blonderat hår. Det enda jag inte sett är ceriserosa makeup på ögon + kinder + läppar. Än...

Neun-und-neunzig Luftballons
auf ihrem Weg zum Horizont

Mycket pop var det. Nena, Kim Wilde, Madonna, Bangles, Duran Duran, Eurythmics... David Bowie intog Scandinavium i juni 1983 med Let's Dance-turnén. Tina Turner gjorde solocomeback.

Och synthpopen slog igenom stort.

Går sånt här runt i 20-årscykler?

Tainted love var en stor hit med Soft Cell som spelade in den 1981. Drygt tjugo år senare gjorde Marilyn Manson en alldeles egen version. Men originalinspelningen gjordes faktiskt 1964, av Gloria Jones.

Och den som till äventyrs räknat ut 80-talets metall gjorde det för tidigt. Nu, 2006, är Iron Maiden större än någonsin, publikt sett i alla fall. Och 2000-talets svenska band Hammerfall är som en enda lång hyllning till 80-talsmetallen! Den musik som med texter och ljudbilder hade en historia att berätta, om hjältar, demoner, liv, död, fantasy och framtidstro. Dio, Iron Maiden, Judas Priest, Helloween, Yngwie Malmsteens Rising Force - visst minns ni?

Ibland är förändringarna skenbara.


2 kommentarer:

Elin sa...

va?!
jag hade ingen aaaning om att soft cell's tainted love var en cover! se där.

meta sa...

Det visste inte jag heller förrän jag hörde den på en radiokanal som spelar 60-talshits.