05 april, 2006

Förändring eller illusion?

I mina två senaste texter har jag tvivlat på förändringar, kallat dem skenbara.

Kanske är det verkligen en illusion allting och världen förändras inte, människor förändras inte, idéer och tankar och politik och kultur kanske egentligen är som det alltid har varit - fast folk har inte varit med tidigare utan tror att det är nytt, fräscht, förändra, gör om, extreme makeover. Trots att det inte är någonting nytt, annat än utanpåverket, förpackningen.

Eller så sker faktiskt förändringar utan att vi märker det. Och kallar dem skenbara för vi tror att vi upplevt det förut. Déja vù. (För övrigt titeln på en suverän Iron Maiden-låt från 80-talet.)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Déja vù är ju återkommande. Allt går i cykler. Som den där reklamen "Allt ändras, allt är som vanligt" lite gran så.. Men inget kommer tillbaka exakt lika utan det för med sig förändring i små doser. Som en coverlåt, den är lika fast på ett nytt sätt. En modetrend har ju sina rötter, var inte 80-talets härliga glamour inspirirerad av 50-talet? "Diamonds are a girls best friend" sjöng ju Marilyn Monroe och vilken annan ikon från populärkulturen är förknippad med glamour mer än henne? Detta är ju ett välanvänt citat idag, senaste i nån dum reklam för hudkräm :)

meta sa...

Jo, det är nog så. Fast förändringen är ju ny för den som inte sett den förut! Så på sätt och vis är det förändringar.

Madonna + Material girl 20 år efter MM...

Anonym sa...

:) faktiskt den låten jag tänkte på.