13 januari, 2007

Teknikrädd eller kamikazehacker

Ha! Jag lyckades! Å, ä och ö ser bra ut igen, i alla fall hos mig och i min webbläsare.

Det är inte så där väldigt enkelt att skapa sig en blogg och få den att se ut exakt så som det ser ut i huvudet på en. Jag har inte gått någon som helst "data-" eller "it-"kurs utan har prövat mig fram. Intresset finns där, det ska jag inte förneka, men jag har i princip noll koll på programspråk och format. Däremot är jag inte rädd att pröva, trots att jag saknar dessa kunskaper.

Jag tror det finns flera skäl till att jag saknar "it"-teknikrädslan jag ibland kan se bland jämnåriga och de som är äldre än jag. En del vågar ju inte ens klicka på "spara"-knappen i Word av rädsla att något händer! Sån är inte jag. Jag klickar "spara" innan jag gör något jag inte är säker på vad det är jag egentligen pysslar med. Så någon kamikazehacker är jag då rakt inte!

Omgivningen betyder väldigt mycket för om en person ska våga prova nya saker tror jag. För min egen del handlar det om datavärlden. Jag är så gammal att jag är född på 60-talet och därmed medelålders. Vi gick i skolan på 70-talet och gymnasiet på 80-talet. De första datorerna för hemmabruk lanserades i slutet av 70-talet. Läs mer på Wikipedia om Home computer. Det här var långt före Windows och klicka-dra. Skärmarna var oftast dovt gröna, med närmast självlysande grön text. Vi fick således ha ett par lektioner datorkunskap på högstadiematten. Basic var programspråket som gällde. Tusentals skolbarn skrev
10 print "hej"
20 goto 10
och fick en lång radda
hej
hej
hej
över hela skärmen. De riktigt duktiga lyckades fylla hela skärmen och inte bara en kolumn med hej.

Det här var naturligtvis jättekul för nyfikna skolbarn. Några hade upptäckt att de här datorerna kunde användas för att spela spel. Commodore 64 var väl den mest kända i den här branschen.

I min omgivning fanns och finns det personer som mer eller mindre la ner sin själ på att lära sig allt om datorer och/eller programmering. De har lärt mig att inte vara rädd för tekniken som sådan. Det värsta som kan hända, är att hårddisken raderas. Trist, men går att undvika. Maskinen exploderar inte, den börjar inte pipa, den startar inte världskrig trots att den är uppkopplad till Internet. Fast nuförtiden finns det läskiga virus och phishing-typer därute förstås! Men - jag är inte rädd för dem heller.

Inga kommentarer: