29 april, 2007

Doften av vår och vårlukter

Det doftar vår. Inte äcklig lukt som av gammalt hundbajs, utan doft av nyklippt gräs, hägg, äppelblom och kaprifol. Lite sött, lite grönt, lite parfym och väldigt fräscht.

Men det finns värre lukter också, som kommer fram på våren. Avgaser från bensindrivna gräsklippare eller från mopeder och stanken från grannens grill. Varför har alla grannar pippi på att grilla så fort det är snöfritt och inte regnar? Varenda kväll stinker det grillos över området. Kan de inte nöja sig med en eller två kvällar i veckan, så kan vi alla få njuta av vårens dofter resten av kvällarna? Men det är nog meningslöst att försöka förmå grillfantasterna att inse det. För grillning är en konkret och avgränsad syssla, något som märks och som behövs. Något nyttigt. Det blir ju mat. En urtida tradition - grilla ditt kött och ät det så blir du stor och stark. Att vi i dag har utmärkta matlagningsmöjligheter inomhus, räknas inte i grillfantasternas värld.

Jag hävdar att det är bra för själen att få gå ut en ljummen vårkväll och njuta av vårens doft, vårens egna doft utan artificiella lukter. Många växters doft blir intensivare, kanske för att vi inte kan se dem så lätt utan måste uppleva dem med andra sinnen. Och det är minst lika urtida som grillningen. Förmodligen ännu mer urtida. Försök själv i kväll - gå ut, sätt dig i en vårbacke och blunda. Vilka dofter finns där?

Inga kommentarer: