05 juni, 2007

Gör om, gör rätt?

Vitsen med att göra en cover är att göra den på sitt eget sätt. Helst bättre än originalet. Framförallt ska det inte låta likadant som originalet. Men det ska höras att det är den låten, den hiten och inte bara en refräng från originalet.

En bra cover blir en egen hit. Om den som gör covern gör det riktigt, riktigt uselt, kan det i och för sig öka försäljningssiffrorna lite, men någon hit blir det inte. Kanske blir det en irriterande sommarfluga, av typen "bar-på-turistställe-låt", men ingen hit.

En cover som var fullständigt onödig att göra, var This Corrosion med några som kallar sig "Lambchop". De låter nästan som originalet, The Sisters of Mercy, fast inte riktigt. Jag är inte ensam om den åsikten tror jag. Inte om jag ska döma efter rösterna på den här sajten. Första gången jag hörde den på den där radiokanalen som kan höras i huvudstadsområdet och som spelar den musiken de vill spela, blev jag glad och förväntansfull, för jag tyckte absolut att det var dags för lite uppiggande Sisters på morgonkvisten. Men det lät inte riktigt som det brukade, bara nästan. Som om en liten reva i tidsrymden hade förändrat låten en liten, liten aning. Något var fel. Men vad?

Felet är att de inte gör något eget av det. De bara gör samma låt en gång till, men med andra musiker, av någon outgrundlig anledning. Det låter inte bättre. Det låter inte så mycket sämre, bara nästan lika bra men inte riktigt som originalet. Och vad är det då för vits med att göra en cover? Nä, gör om, gör rätt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En som nyligen gjort en mycket bra coverskiva är Patti Smith.
Hennes senaste: Twelwe har 12 coverlåtar av olika band.
Jimi Hendrix (”Are you experienced”), Tears for Fears (”Everybody wants to rule the world”), Neil Young (”Helpless”)
Doors (Soul Kitchen), Stones (Gimme Shelter), Jefferson Airplane, Beatles (Witihin Without You) , Dylan (Changing of the Guards), Paul Simon, Nirvana, Allman Brothers och Stevie Wonder (Pastime Paradise - mkt bra!)


Du kan höra henne på http://www.myspace.com/pattismith

Och på Cirkus den 18 juni 2007...

meta sa...

Den måste jag kolla in... känner ju igen nästan alla låtar ju... tack för tipset! :D