16 juli, 2008

Frihet - men bara för vissa

Frihet! Frihet för alla! Frihet att själv välja...

Vissa (extrem)liberala slagord är väldigt fina och tjusiga. Det låter så bra, "individens frihet", att välja själv, att allt är upp till var och en.

Men den enes frihet är inte alltid enbart av godo. Den enes frihet innebär förtvivlande ofta den andres ofrihet. De män som filosoferade fram de fina tankarna om frihet, jämlikhet och broderskap gjorde det på bekostnad av kvinnornas ofrihet. Än i dag gäller tyvärr det gamla "bakom varje framgångsrik man står en utmattad kvinna".

Det är det här som är så irriterande i diskussioner med (extrem)liberaler. "Jamen vaddå, INDIVIDEN måste få FRIHET att VÄLJA", säger de t.ex. om fri prostitution. OK, ska vi kika närmare på det?

Den torskande individen (en man i de allra flesta fall) har frihet att välja att köpa sig en stunds låtsassex. Den prostituerade individen (en kvinna i de flesta fall, i värsta fall en alltför ung trafficad flicka) har frihet (i bästa fall med inte de flesta) att välja (i bästa fall men inte de flesta) att sälja sin kropp (hyra ut?) för en sunds låtsassex.

På ytan ser det ut som om det här bara rör två personer. Men det gör inte det. Existensen av prostitution medför att andra människors frihet att ha sex på ett "lössläppt" eller "fritt" sätt, begränsas så mycket att det inte finns någon frihet att ha sex fritt, på ett fritt sätt. En människa som har sex fritt, ofta, blir väldigt lätt kallad hora. (Såvida människan i fråga inte är en man, som har sex med kvinnor.) Och horor har sex (nåja) ofta, med vem som helst, som betalar. Horor ses inte med blida ögon. Så friheten för vissa att prostituera sig eller att torska, innebär ofrihet för resten av befolkningen. (Utom män som har sex med kvinnor, då.)

Alla människor här på jorden är på något sätt beroende av varandra, ingen existerar i ett vacuum. Därför påverkar den enes frihet den andres ofrihet. Någonstans måste det väl gå en gräns även för en (extrem)liberal, där den ene individens frihet, eller ett fåtal individers frihet, begränsar andra individers frihet så mycket att det inte längre är rimligt.

Jag hoppas det i alla fall. För i annat fall riskerar vi att dras med fler Hitler, fler Mugabe, fler maktgalna män med frihet att vilja döda andra. Men ibland tvivlar jag. Förändringar tar tid, tyvärr verkar prostitutionsfrihetsdravlet hänga kvar så länge det är tillräckligt bekvämt för tillräckligt många (män som har sex med kvinnor) i samhället.

3 kommentarer:

FumikoFem sa...

Jag får ofta en "sköt dig själv och skit i andra" vibbar av liknande diskussioner, en ska inte bry sig eller lägga näsan i blöt får en höra.

Det verkar ha blivit lite av en synd att bry sig, att vilja undra när andra är självdestruktiva eller är beroende av det ena eller andra.

Jag menar, gu så hemskt det är att bry sig, hela världen går ju typ under... inte.

I alla fall, jag håller med om detta gällande prostitution, det verkar till i slutändan att bygga på samhälles normer, genussystemet, det fortsätter att verka till ett dömande och fortsatt återskapande av hora/madonna komplex.

Nej i mina ögon så rör det sig inte om frihet, det är snarare en illusion av frihet.

meta sa...

Ja, fast bara om du har kritik mot "frihets"-förespråkarna...

Jag undrar om inte själva problemet med "frihet" är att det är en myt. Total frihet kan inte nås när fler än en människa existerar och är medveten om den/de andra.

Och det är så himla lätt att sitta och prata om frihet från en priviligerad position; men ta bort pengar, Internet, materiell rikedom och eventuellt jobb från dem som skriker högst om frihet, så tror jag inte det kommer låta likadant.

Bittert? Tja, kanske det. Men verklig frihet nås inte genom egoism.

FumikoFem sa...

Nej precis, total frihet, eller i varje frihet som dessa förespråkare talar om är snarare illusionen, än den totala friheten, för den kan ju lika gärna förhindra någon annans frihet.

Jo jag tror nog att det ofta är priviligerade som talar vitt och brett om frihet, dom som alltså redan har det bra ställt, det brukar inte vara så ovanligt att se det mönstret om en kollar efter vilka dessa förspråkare faktiskt är.

Bitterhet kan vara bra och upplyftande faktiskt, gör det lättare ibland att bekämpa all skit i världen.