25 oktober, 2008

Lika för lika fast olika

Det finns en slags missriktad välvilja (för det är väl inte avsiktligt?) bland en del feminister, att ta med hela "perspektivet" och berätta för alla som vill höra på att killar och män minsann drabbas av könsorättvisor de med.

Ja, det stämmer. Män drabbas också av den genusordning som finns, män förtrycks också på olika sätt.

Men i många fall är inte förtrycket eller vad jag ska kalla det, så där väldigt jämförbart. I en del fall är det så ojämförbart att det där som drabbar tjejer eller kvinnor, totalt förminskas och "nollas ut".

Låt mig ta ett exempel. Könsstympning. Flickor som råkar ut för könsstympning, får bortskuret väldigt centrala delar av de organ som kan ge henne sexuell njutning när hon blir större. En del jämför detta med omskärelse, där pojkar får en liten del av förhuden borttagen. Om detta skulle vara jämförbart, skulle antingen flickorna få en liten del av huden rund klitoris borttagen, eller pojkarna få ollon, förhud och pung borttagna. (Och nu bortser vi från att omskärelse sker på nyfödda pojkar medans könsstympning sker i7-8-årsåldern när flickorna är stora nog att minnas stympningen.) Men för en del är det exakt lika illa (och visst, det är ett övergrepp att skära i små barn, jag förnekar inte det). Men - eftersom manssituationen som regel är norm, så förminskas det oerhörda lidande hundratusentals flickor råkar ut för, vid jämförelsen.

Lika fast olika.

Mäns våld mot kvinnor är en annan sån där skev jämförelse. Så fort någon försöker diskutera fenomenet mäns våld mot kvinnor, kommer som ett brev på posten argumentet "ja men det är farligare för män för män råkar ut för krogvåld och sånt". Hemma? Hos den han älskar och gett upp sin familj, sina vänner och sina intressen för? Eller våldtäkter. "Men män rånas oftare" är argumentet då. Eller att "det sker inte så ofta så det är inte så farligt". Nähä? Våldtäkter och mäns våld mot kvinnor hör intimt ihop. Det gör krogvåld och rån också. Men det är inte samma sak. Det kvinnan råkar ut för skambeläggs och hon får tyvärr höra olika varianter av "skyll dig själv" och vad hon borde ha gjort. Det mannen råkar ut för skambeläggs inte alls på samma sätt. Den gemensamma nämnaren är mäns våld. Men där slutar likheterna.

Lika fast olika.

Jag önskar att det skulle gå att få diskutera saker utan de här mer eller mindre antifeministiska försöken att "visa hela bilden". Tyvärr tillåter inte samhällsklimatet att sådana debatter och diskussioner förs. Inte på internet i alla fall. Och i tidningarna är såna här saker inte "sexiga" nog att skriva om.

Om jag haft kategorin "bitterfittigt" så skulle det här inlägget hamna där. Men - jag blir såååå trött av sånt där!

Glädjande i alla fall att Sverige bestämt sig för att risk för könsstympning är tillräckligt för att inte behöva utvisas.

Nån gång ska jag skriva om mäns och pojkars offerroller och riktiga offer i könsmaktsordningen.

1 kommentar:

FumikoFem sa...

Ja det är inte sällan i en diskussion som handlar om våldet mot kvinnor och en nämner att det är män som generellt utför det så kommer dom vanliga att en bara "smutskastar" män, en tycker ju att statistiken borde visa på vad som faktiskt händer men nej det brukar bort förklaras och sedan förminskas mäns våld mot kvinnor genom att det nämns att män får våld mot sig och i samma veva så verkar det inte tänkas på att det generellt är andra män som misshandlar dessa män, så hur än dessa vrider och vänder på det så vill flera inte inse hur det är.

Ja, en tycker att en ska få kunna diskutera utan att antifeminister och andra kommer med bortförklaringar och förminskanden.