29 november, 2008

Tjejer kan väl också...

Jovisst, tjejer kan också. Också förresten.Vaddå "också" - som om normaltillståndet är att tjejer inte kan. Och det är väl så tjejer betraktas i rätt många sammanhang; som att de inte kan utan att de i stället är.

Vilket för mig in på dagens ämne. Tjejer kan väl också. Visst kan tjejer! Men många frågar sig varför tjejer/kvinnor inte gör som killar/män med sina hobbies. Alltså ägnar i princip all ledig tid till att meka med motorer, spela datorspel, studera schackpartier, plugga in hockeytabeller osv.

Lösningen finns i meningen innan.

Ledig tid.

Tjejers lediga tid är mindre än killars. Det tar tid att plocka ögonbryn, raka ben och armhålor, vaxa bikinilinje, fila naglar och lägga på nytt lack, smörja in kroppen med välgörande lotion, vårda hyn i ansiktet, hålla sig à jour med rådande trender och inhandla lämpliga skönhetsprodukter och plagg. Visst kan det sägas vara en hobby i sig, men det "räknas" liksom inte på samma sätt som killars tidsödande hobbies.

Jag tycker inte det är konstigt att det är väldigt vanligt att yngre kvinnor modebloggar medan yngre män bloggar om annat, politik eller hockey eller sin skivsamling. Ens egna utseende eller skivsamling är liksom egalt - de bloggar om vad de tycker är deras intresse.

Sorgligt nog dissas de yngre kvinnornas modebloggar hårt, från alla håll. Fast vad är ytligt egentligen? Att stoltsera med trendiga kläder och trendig sminkning är minst lika ytligt som att ha en enorm skivsamling med samtliga outgivna spår från något obskyrt okänt band.

Den som klagar på att tjejer inte intresserar sig för kill-intressen, borde nog fundera lite över hur den värderar tjejer och killar samt över varför killars yttre inte på långa vägar är så viktigt som tjejers. (Ledtråd: betrakta eller betraktas; subjekt eller objekt.)

3 kommentarer:

FumikoFem sa...

Ja det brukar läggas fram så i diverse kvällstidnings artiklar just det du tar upp "tjejer är faktiskt bra på detta också", igen så går det ifrån utgångspunkten att kvinnan inte kan lika bra som mannen, igen mannen som norm visar sig igen och igen och igen och igen och igen och igen...

Ja jag håller ju med om att ens donande med saker som tjej ses inte bara ner på, utan ses som just något som bara tjejer kan och gör. Plus att många tjejer förväntas ju allt mer idag ha inte bara hobbys inom olika områden, utan också ha allt det andra kring utseende, både och alltså, medan killar i stort inte får den förväntningen på sig.
I botten ligger kvinnoförakt tror jag, föraktet mot det som ses som kvinnligt och tjejigt.

Ja personligen gillar jag kläder och smink väldigt mycket, och förstår inte, eller mera avskyr den nedvärderade synen som finns på detta. För mycket av det som män sysslar det ses ju som det "normala".

Detta är jämförbart med hur färger uppfattas, rosa jämfört med andra färger.

Anonym sa...

så himla sant. min dator började fungera igen, jag kunde ladda ner mer, vilket ledde att jag tog mig till last.fm igen. 3-dagars intensivt nördande! alltså det tar sån tid att lista upp saker. och den tiden går annars till att vara representativ tjej ibland. ha ett ordnat piffat liv liksom. blä!

meta sa...

Jo, precis, och en tjej som inte ägnar flera timmar i veckan på sitt utseende är... hm. Suspekt. Icke-Kvinna - men inte man, nej aldrig.