17 januari, 2009

Den Normala Kvinnan

Våra könsroller ger vid handen att Kvinnor ska sträva efter att se ut och bete sig på ett visst, begränsat sätt och att Män ska sträva efter att se ut och bete sig på ett visst, begränsat sätt. Schabloner. Det finns olika "roller" inom begreppen Kvinna och Man, men aldrig mötas de tu. (Utom för icke-heterosexuella män och kvinnor då, men där finns precis lika mycket schabloner om hur personen förväntas se ut och bete sig, se bara Tintin-debaclet.)

Den Normala Kvinnan finns i flera upplagor, beror på vem som hon strävar efter att vara. Gemensamt för alla kvinnoschabloner, är att lägga vikt vid utseendet oavsett om hon vill se "kvinnlig" eller "naturlig" ut. Och det är begränsande som fan. Inte bara är de "superkvinnliga" kläderna rörelsehindrande, även tidsmässigt begränsas kvinnor som vill vara "superkvinnliga". Det tar tid att se ut som en kvinna, nämligen.

Vem var det som sa "kvinna föds man inte till, det blir man"? Hon hade så rätt i alla fall.

4 kommentarer:

tiarafeministen sa...

Simone de Beauvoir är upphovskvinna till frasen: "man föds inte till kvinna, man blir det". Om detta stämmer eller om det mer queerfeministiska motsvarigheten "man är inte kvinna man gör det" stämmer mer kan jag aldrig bestämma mig för. Då hamnar man ju i en filosofisk debatt om huruvida könet finns utöver sin rena fysiska existens. Detta funderande kräver en mjuk fotölj och en stor kopp te...

FumikoFem sa...

Ja, kvinnan framställs ju jämt och ständigt som objektet - det sexuella objektet - och mannen som subjektet.

Och ja oavsett hur en kvinna i exempel en film skildras så finns ändå fokus på hennes utseende där hela tiden, hon tillåts inte att få bara vara en individ. Bara vara sig själv.
Och sägs det att hon gör det så framställs det ändå: "ja men hon är sexig i sin individualitet! Hon vill få tänka på sin yta också!"
Och vad en ser är normen igen. Normen för hur en kvinna förväntas vara - över allt annat - oavsett vad hon än gör.

OT: såg att du lagt till en länk till en viss blogg :) tack! *pepp*

meta sa...

Just det, Simone de Beauvoir var det ja.

tiarafeministen: jag tror ju som vanligt inte att det är antingen eller utan snarare att det är olika saker. Alltså kön och kvinna och genus och sånt.

fumikofem: ja, jag vet inte varför den inte hamnat där tidigare. Jag är lat, antar jag. :/

Anonym sa...

wiiiiiiiiiiiiiiii jag hatar den Normala Kvinnan. jag sitter på mina händer varje gång det är shampo-reklamn.