17 januari, 2009

Bortom prostitution?

Jenny Westerstrand gästbloggar hos SocialVetenskap. Där skriver hon om prostitutionsdebatten, hur den är polariserad och hur hon förundras över prostitutionsförespråkarnas argumentation.

Jag står på motståndarsidan, så att säga. För mig blir det mer och mer tydligt att jag som feminist inte kan acceptera prostitution som fenomen. Inte för att det handlar om kvinnors (o)fria val eller sexualmoral, vilket förespråkarna brukar kläcka ur sig som något slags sista halmstrå för att bygga halmgubbar av. Nej, det handlar helt enkelt om att prostitution existerar endast därför att kvinnors sexualitet förtrycks. (Eller, som jag formulerade det hos FumikoFem: Förtryck av kvinnors sexualitet är själva grunden för prostitutionens existens.)

Egentligen säger det sig själv. Prostitution är att män (företrädesvis) köper tillgång till andra människors kön/händer/mun under en begränsad tid. I de flesta fall är den där andra människan en kvinna. Det har historiska skäl, då kvinnor i vår kultur länge ansågs helt sakna sexuell drift; hennes kropp och hennes liv har sällan varit hennes eget att bruka och råda över. En God Kvinna skulle vara hustru och mor, en kvinna som ser till att släkten fortlever. Reducerad. Naturligtvis i olika grad arbetande; men aldrig att hon offentligen fick uttrycka sexuell lust eller kåthet. Utom horor då, förstås. Fast de var Fallna Kvinnor, utan ordentlig ordning och reda. Knappast idealkvinnor.

I ett samhällssystem där mäns sexuella drifter anses mer eller mindre okontrollerbara och där kvinnans sexuella drifter anses mindre ... pockande?; i ett sådant samhälle ter det sig naturligt att män kan köpa tillgång till andra människor under en begränsad tid. För kvinnor är ju normalt inte tillgängliga för mäns normala drifter. Eller hur det nu var. (Här fick ni för övrigt en fin illustration till vad könsmaktsordning kan innebära.)

Men vad händer om kvinnor och män anses ha precis lika mycket sexuell drift, i ett samhälle där män och kvinnor och deras drifter anses lika mycket värda i egenskap av människor - individer? Existerar prostitution i ett sådant samhälle? Sker det inte i stället sexuella möten mellan människor och inte en "affärstransaktion" där den svagare parten säljer tillgång till sin kropp?

4 kommentarer:

FumikoFem sa...

Instämmer i det du skriver.
Och bra länk där till det Jenny Westerstrand skrev - och många bra poänger.

Jag kan heller inte acceptera prostitution som fenomen - och som det ser ut i större delen av världen rör det sig om sexslaveri vilket är något som prostitutionsförespråkare inte ens talar om - eftersom som jag också anser att prostitutionsförespråkare tenderar att uppebarligen strunta i det hela och bara se till ett sätt - som inlägget av Jenny Westerstrand säger: "såg jag resonemang om prostitution som ett individuellt val, eller en individuell utväg, men inga diskussioner om hur prostitutionshandeln kan förstås som könskulturellt fenomen" Med en sådan syn som dessa förespråkare har så blir det svårt för mig att ens ta dom på allvar.

Och detta med hur prostitutionsförespråkarna försöker att göra hela denna debatt till något som skulle vara normbrtytande - när dom i själva verkat fortsätter att ursäkta och förneka könsmaktsordningen - ursäktar hora/madonna stigmat som fortsätter att förtrycka kvinnans sexualitet över hela världen.

Sen är det också så att det tenderar att vara just dom privilegierade som förespråkar prostitution, hur det ser ut i samhället och världen i stort, hur det ser ut för andra prostituerade - och deras erfarenheter - det verkar glömmas bort eller rent av förnekas.

Jag tror inte att det skulle se ut som det gör i ett samhälle där alla var likvärdiga individer. Men detta verkar inte vara tanken bland prostitutionsförespråkare utan dom fortsätter ju att just försöka "förändra" på toppen istället för att börja se till grunden - se alla mönster och strukturer - och sedan arbeta för en förändring.

meta sa...

Just det där med att helt strunta i de individer som inte har så starka röster i det offentliga livet, inte minst på internet, ger mig bara obehagsrysningar.

Hur kan prostitutionskramarna bara strunta i alla kvinnor som mer eller mindre tvingas sälja sina kroppar? Det om något är att blunda för verkligheten.

FumikoFem sa...

Ja och blunda för verkligheten gör uppenbarligen prostitutions förespråkarna.

Här är en länk som talar om sexslaveri och hur det verkar förnekas i samhället:
länk

(Hoppas länken funkar, fick test skriva ett inlägg på min blogg för att kunna få en 'knapp länk grejs')

FumikoFem sa...

Ursäkta extra skrivandet men länken funkade ju :)