25 januari, 2009

Moralpanik - den nakna sanningen?

Oj vad jag instämmer med Anna-Karin på Rabiatfeminism! Det är en enorm skillnad på nakenhet och sexövergrepp. Att vara naken är något av det mest naturliga som finns. Att skyla sin kropp så fort det är andra människor i närheten är däremot högst neurotiskt onaturligt. Skulle pappan i ursprungsfrågan däremot knata omkring med världens stånd och tafsa barnen mellan benen, vore det en helt annan sak. Men jag uppfattar att så inte är fallet.

Hur kunde det bli så här?

Så mycket har ändrats i Sverige sedan min egen barndom på 70-80-talet. Då sprang vi omkring på stranden antingen i hel baddräkt eller med badbyxor - ända tills vi blev så stora att vi fick bröst. (Fast på 80-talet sprang vi förstås omkring topless.) När jag var liten, var det konstigt att små barn hade bikiniöverdel. Och det såg ju konstigt ut - överdelen åkte omkring och täckte inte alls bröstvårtorna, vilket väl var tanken.

Nuförtiden kryllar stränder och badhus av småflickor utan minsta antydan till pubertet (alltså från de kan gå) i bikiniöverdel.

Hur i hela friden kunde det bli så här? Att barn sexualiseras så förtvivlat - för det är faktiskt vad som händer. Precis som den avklädda pappan, som strosar omkring i kalsonger och nattar sitt barn. Försöken att dölja något som inte finns (i det här fallet kvinnobröst respektive övergrepp), visar bara på moralpaniken i samhället.

Ja, det är samhället, vårt översexualiserade samhälle, som har moralpanik. Genom att hela tiden försöka dölja, synliggörs i stället det som ses som farligt. De signaler som skickas ut är inte att våra kroppar är en del av oss människor, utan att de bara är till för mäns åtrå. Därmed behöver de döljas om de inte är avsedda att väcka mäns åtrå. Vilket är syftet i många, många reklambudskap och framförallt i porrfilmer av diverse slag - att inte dölja alltså.

Snacka om moralpanik. Och så säger de (med moralpanik) att vi feminister är frigida/sexfientliga/moralister. Go figure.

5 kommentarer:

Anonym sa...

som i usa..där retuscherades en lite pojksnopp bort från en tecknad barnbok. snoppen var 2 mm, pojken var 3 år..

meta sa...

Ja, det är skumt som attan.

Ungefär som att hugga bort snoppar och bröst från antika statyer.

Korkat. Kulturskymning.

FumikoFem sa...

Ja är inte detta så typiskt, annars så är det ju som du säger - vi feminister som brukar stämplas som moralister och liknande.

Jag tror också att synen på sex i samhället och den syn som porr skildrar har med detta att göra, porren exempelvis hjälper ju inte till det minsta med att bekämpa hora/madonna stigmat som dömer kvinnans sexualitet och den skam som finns kring sex, tvärtom så bygger den på det.

meta sa...

FumikoFem: synen på sex, porr och nakenhet har definitivt med varandra att göra - enligt porrkramarna.

Det är ju precis vad som inte får ske - nakenhet måste få vara en fristad utan några sexuella undertoner där det inte är avsiktligt.

Föst då tror jag vi kan frigöra oss, på riktigt, bli fria individer med egna sexuella drivkrafer.

Men så länge moralfascisterna/porrkramarna anser att nakenhet=sexuellt, så kommer vi inte dit.

FumikoFem sa...

Ja jag håller med.

Moralfascisterna och porrkramarna sexifierar och porrifierar nakenheten - och deras försvarande av normer som har med detta att göra återuppbygger strukturer som fortsätter att döma och skämma.