27 februari, 2009

Feministisk diskussion?

Var finns den feministiska diskussionen i Sverige i dag?

Förs den bara på vissa tidningars kultursidor och inom Feministiskt initiativ?

På bloggar? I diskussionsforum på nätet? IRL?

I diskussionsforum på nätet sker den feministiska diskussionen inte så där jättebra. Den haltar. På grund av att ämnet är kontroversiellt. Då går det tyvärr sällan att föra vettiga, framåtsträvande, djupgående, undersökande samtal och diskussioner i feministisk anda. Nej, för då inträffar ett eller fler av följande:
* någon tycker det gnälls för mycket/petas in i offerroll/klagas på män
* någon anser att just det samtalet/den diskussione inte alls behöver ske för ämnet är för svårt/för lättviktigt
* någon vrider samtalet/diskussionen till att handla om varför feminism behövs över huvud taget och i så fall, vilken sorts feminism (för rabiatfeminister/extremfeminister/vänsterfeminister etc. är ju så fel)
* någon har gett sig den på att föra in sin egen agenda i alla diskussioner och får därmed samtalet att handla om något helt annat

Jag tycker det är skrämmande.

4 kommentarer:

FumikoFem sa...

Så trött på detta anklagande om offerroll. Sen tenderar det att vara samma grupp som använder detta som en slags propaganda retorik för att tysta alla som inte håller med dom. Alltid dom mest privilegierade som talar om fritt val och kritiserar alla andra för "hindra individen!" Skitsnack!

Dom bryr sig inte ett dugg om alla andra som inte har samma förutsättningar som dom själva! Huvudsaken dom får sitt "fritt val", för dom skiter ju i normer och strukturer som drabbar majoriteten. ÄH!

Ursäkta, men jag är så trött på detta.

Och trött på dom som kallar sig feminister som inte kan sluta klaga på radikalfeminister stup i kvarten, nej radikalfeminister "är för farliga, för hotfulla, för extrema!" Om en vill kunna förändra samhället i grunden så behövs detta radikala. Kämpa mot själva problemets kärna, kämpa mot patriarkatet, inte som så många andra gör när dom endast försöker bota symtomen.

meta sa...

Grejen med "radikalfeminister" är dessutom att de inte begriper vad begreppet står för, utan tror att det är vad antifeministfördomarna säger om feminister (dvs. rabiata frigida håriga fula kärringar utan självförtroende...).

Och när sen det är "radikalt" att försynt föra fram åsikten att kvinnor och kvinnoperspektiv faktiskt måste få höras och synas utan att hela tiden jämföras eller beblandas med män och mansperspektiv... ja då känns taket mycket, mycket lågt.

Mikaela Mars sa...

Exakt, det får man ju bära med sig, att de som kallar feminister i allmänhet för radikalfeminister har så dålig insikt i vad det är för något, att man kan tycka olika saker som feminist och att det finns olika "skolor". Ger en fingervisning om vart man behöver lägga nivån emellanåt, att det gäller att måla i breeeda penseldrag men jag är fanimej trött på att diskutera om nivån inte är högre, det har fått mig att låta bli...

meta sa...

Jo exakt, är inte nivån högre än så har inte jag lust att vara med heller.

Det otäcka är att "radikalfeminist" hörs som ett skällsord även bland feminister.