15 mars, 2009

Feministiska myter och vandringssägner

"Feminister är manshatare"

"Män är djur, säger feminismen/feminister"

"Feminism handlar om kvinnors rättigheter och mäns skyldigheter"

Har ni hört dem förut? De där myterna som antifeminister febrilt förfäktar. Ja. Myter. Vandringssägner. Mer eller mindre medvetna förvrängda citat.

Flera olika feminister har i olika feministiska sammanhang visat på hur interaktionen mellan människor beror väldigt mycket på vad medmänniskorna har mellan benen och i andra fall redovisat kvinnoperspektiv på våld i nära relationer (som manssmickrar-feministerna har valt att kalla mäns våld mot kvinnor eftersom det alltid går att leta upp exempel på kvinnor som slår män också och förresten samkönade relationer yada yada).

Det här gillas inte alls av manssamhället och könsrollskramarna. Hu så hemskt. Någon påstår att män är kapabla till misshandel och mord/dråp på den de säger sig älska. Lika hemskt är det tydligen att påstå att män vinner fördelar i t.ex. löneligan och attraktiviteten på arbetsmarknaden bara för att de har kuk. Usch och fy.

Därför skjuts det på budbäraren. Ingen vill höra att de kanske måste ändra sin bekväma position (jo för det är bekvämt att följa förväntningarna), för att andra människor (mamma, syster, dotter) ska kunna få de lika möjligheter som vi sägs ha, även i praktiken. För att andra människor (mamma, syster, dotter) ska kunna få komma till sin fulla rätt och inte begränsas av att de saknar kuk.

Så, nej, feminister är inte manshatare. Men det är kanske lätt att dra till med det, om man inte är van att objektifieras pga. kön.

Och nej, feminister säger inte att män är djur. Det klarar antifeminister och könsrollskramare av så bra själva, med tanke på hur "spelet" ska bedrivas vid uppraggning, "dejt" och med tanke på vilka klädes- smink- och utseendesbegränsningar som sätts för tjejer (mamma, syster, dotter) i alla tänkbara sammanhang.

Nej, feminism handlar om kvinnors rättigheter. Rätten att bli betraktad som en människa med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra män(niskor).

1 kommentar:

Unknown sa...

"Lika hemskt är det tydligen att påstå att män vinner fördelar i t.ex. löneligan och attraktiviteten på arbetsmarknaden"

Löneskillnader för samma jobb är en myt. "Miljongranskningen" fann att ingen kvinna i Sverige får lägre lön än manlig kollega med samma yrke/befattning på 300.000 olika arbetsplatser.

Om det var så att det var billigare att anställa kvinnor, skulle ingen någonsin anställa en man, om man får mer för pengarna med en kvinna.

"För att andra människor (mamma, syster, dotter) ska kunna få komma till sin fulla rätt och inte begränsas av att de saknar kuk."

Man behöver inte kuk för att vara man. Det går för svenska kvinnor att att byta kön till man med en signatur på ett papper. Då kan dessa män åtnjuta alla de fördelar som myten säger att alla män har baserat på vilken bokstav det står i deras pass.

Men med det kommer också andra förpliktelser, som att man inte längre får gå 10 meter bakom en kvinna på kvällen, trots att man ska åt samma håll. För du ska inse att du utgör ett hot mot denna kvinna och får henne att må dåligt, trots att man ska åt samma håll. Du mår också dåligt av att du skrämmer kvinnor med din blotta närvaro, så du förväntas sakta in, eller ta omvägen.

/F