17 mars, 2009

Konfunderad

På ledarplats i Svenska Dagbladet får Merit Wager ondgöra sig över kvotering, som hon påstår är diskriminerande.

Snacka om upp-och-nervända världen. Det är överrepresentationen (dvs. osynlig kvotering) av män som är diskriminerande. Inte en jämn könsfördelning.

2 kommentarer:

FumikoFem sa...

Ja, det är någon som inte förstår något alls kring kvotering, eller hur det kan hjälpa. Skulle säga att det beror på att dom som oftare är emot tenderar att ofta ha individ-tänket mer än något annat. Medan dom som oftare är för har analys-tänket.
Så det är olika syn. Och utan analysen så missar dom ju mönster och strukturer och ser inte hur det kan hjälpa gruppen och individen. Samt att dom ofta resonerar som att världen redan är jämställd.

Då skulle dom ju också se det du skriver, att det är osynlig kvotering som sker, männen släpper bara in andra män och diskriminerar kvinnor.

meta sa...

Precis. Blunda och låtsas att det är fullt normalt att 80-90% män eller vad det nu kan vara för fördelning i genomsnittsstyrelsen, att det inte påverkar synen på en styrelseledamot eller normer för hur en styrelse ska vara sammansatt - även kvinnor kommer ju tycka det är normalt.

Och så fort det kommer in "för många" kvinnor är det inte lika... coolt.