20 maj, 2009

EU-valet: Mänskliga rättigheter och jämställdhet - inget för gubbarna i EU?

Här, hos Veronica Svärd, läser jag en mycket intressant bloggpost som får mig att spinna vidare på varför det kan vara så. Hur kommer det sig att Europa som ska vara så framstående, inte vill ta i frågor som har med kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter, jämställdhet att göra?

Är det för att det finns för många gubbar/män som vill vara med i tuffa gubb-klubben och visa sig handlingskraftiga och så manliga de bara kan? Som de "stora" grabbarna? Och då duger det inte med att tjata om att kvinnors rättigheter kränks när vissa länder inte tillåter aborter, vill inskränka aborträtter in absurdum, inte tar krafttag mot mäns våld mot kvinnor och inte ser till att kvinnor och män har lika rättigheter, lika förutsättningar, samma tillgång till arbetsmarknaden. Nej, för bland de stora pojkarna, som bestämmer, är det viktigt med Manliga(TM) frågor som har med vapen och sånt att göra. Och jordbruk. För jordbruk är en riktigt Manlig(TM) syssla. I Europa. Jomenvisst.

Nä, det behövs helt klart fler kvinnoförkämpar inom EU. Jag vet nu också att jag inte ska skriva Gudrun Schyman på valsedeln, utan bara Feministiskt initiativ. Tack, Veronica!

Inga kommentarer: