22 maj, 2009

Sverige - ett u-land?

Var på stan i dag. Såg skyltar uppsatta med Gudrun Schyman och F!:s logga. Blev glad. Skicka Schyman till Bryssel den 7 juni (eller redan nu, du kan förhandsrösta).

Men hemma vid min dator blir jag mörkrädd. Hos Rabiatfeminism: Dags att rösta! läser jag att det i ett land som vi betraktar som hopplöst efter - Mongoliet - finns möjlighet att rösta på samtliga partier som ställer upp i valet. Jag läser vidare hos Rabiatfeminism: En valobservatörs betraktelser. I Sverige får bara vissa partier hjälp med att trycka och distribuera valsedlar - riksdagspartierna. Och - förekommer till och med valfusk?? (Och här.)

Är Sverige så efterblivet, så odemokratiskt?

Kanske är det för att man inte vill kasta ut pengar på såna där odemokratiska "partier", såna som är anti-allting, i ett val där de faktiskt kan ta mandat, i ett val som folk inte sägs bry sig om. Men samtidigt dras ju de andra småpartierna med i fallet; de som kämpar för demokrati åt alla t.ex. (ja, kvinnor är också människor). Har även miljöpartiet glömt att de en gång var små och nya? Finns det någon solidaritet att hämta där, eller gäller det nu att rädda sig själva?

Här finns för övrigt en annan valkalkylator än DN:s ofullständiga.

Inga kommentarer: