25 juni, 2009

Undantagen som bekräftar regeln

Det var väl det jag trodde. Vi har inte kommit någonstans, vi står fortfarande och stampar där vi var för 10-15 år sen. Och det här är banne mig ett mönster. Kvinnor tjänar mindre än män. Ingen kan inbilla mig något annat. Det fanns en - 1 - kategori bland akademikerna (SACO) där kvinnorna tjänade mer (kvinnliga sjukgymnaster anställda inom landstinget tjänade 2 % mer) och i fyra kategorier är det ingen skillnad (max 1% ungefär). I hela 60 grupper är det männen som tjänar mer - utan att det kan förklaras med andra befattningar och annan "glastaks"-diskriminering. Här finns rapporten i sin helhet. Läs den!

Det rör sig om könsdiskriminering, så det stänker om det! Skulle lönerna inte vara ojämställda, så skulle fler kategorier än en enda, ynklig kategori, vara sådan att kvinnor tjänar mer än män. Men så är det inte. Sjukgymnasterna är således undantaget, det där undantaget som bekräftar reglen. De är också det där undantaget som könsdiskrimineringsförnekarna kommer att ta till som alibi för att kvinnor visst inte diskrimineras och i stället antyda att det är männen som är diskriminerade.

Ett sådant argument, alibi-argumentet, är ett mycket irriterande argument som vissa älskar att ta till i diskussioner om feminism och feministiska frågor. Fakta finns ju där - det finns en kategori där kvinnor tjänar mer än män, alltså är kvinnor inte diskriminerade (åtminstone inte överallt och alltid hela tiden). Det är samma sak som med manlig omskärelse och kvinnlig könsstympning som jag skrev om tidigare.

En könsstympad kvinna saknar delar som motsvarar betydligt fler än en omskuren man, som bara saknar en del av förhuden. Det är jämförbart med att sakna delar av klitoriskappan (alltså det hudveck som skyddar klitoris). Men kvinnor könsstympas på grymmare sätt än så - dessutom inte som spädbarn utan som 8-9-åringar. Så kan till exempel klitoris helt tas bort (motsvarar ollonet), liksom blygdläpparna (motsvarar huden på penis samt pung) och allt sys ihop. Kul att ha mens eller samlag i en sån situation... det finns andra sätt att förstöra kvinnors könsorgan också. För den som vill läsa mer har Socialstyrelsen gett ut en skrift om kvinnlig könsstympning. Den som läst den och efter detta fortfarande tycker att det är helt i sin ordning att helt jämställa manlig omskärelse (som ibland dessutom sker av medicinska skäl) med kvinnlig könsstympning, saknar trovärdighet som sansad debattör.

8 kommentarer:

FumikoFem sa...

Nej vi har inte kommit någonstans alls, två steg framåt och två tillbaka, eller 10 tillbaka, typ. Förvånande är inte detta nej för en visste redan, förvånande är det snarare att så många förnekar det. Om inte ens fakta kan få dessa förnekare och anti-feminister att fatta så kommer nog inte så mycket heller att göra det.

Ja det är könsdiskriminering. I debatter om detta så är det ju inte bara rent förnekande utan också det vanliga skitsnacket som: "finns inte tillräckligt med kompetenta", som vi pratat om förut.

Mm, känner igen det där för det är samma med: "ja men nu finns det en kvinna i denna bolagsstyrelse med 10 stycken män, räcker inte det nu va?!". Tröttsamt.

Ja, har själv skrivit om könsstympning (på feminetik) och det avfärdas ibland i debatter av personer (tenderar att vara framförallt anti-feminister) som då likställer detta helt vilket blir till ett osynliggörande av denna könsstympning av flickor och kvinnor.

meta sa...

Jag tror inte det är så mycket förnekande, utan att det helt enkelt finns undantag - och att människor i vår tid lever i MTV-snuttar - alldeles för mycket uppgifter cirkulerar och många klarar inte av att värdera dem.

Men en enda svala; ett enda undantag - är inte en regel. Det är undantagen som bekräftar normen. En enda kvinna - gisslan? - i en bolagsstyrelse, en enda styrelse med kvinnomajoritet, en enda statsminister som inte är man - de är undantagen och blir alibi trots att de visar så tydligt vad som är norm.

FumikoFem sa...

Ja jag håller med, och med förnekande så menade jag i debatter så finns det dom som just säger att detta inte händer, dom förnekar alltså att det existerar någon könsdiskriminering. Att en lägger fram fakta, även det, förnekas allså.

Anonym sa...

Kvinnor är alltid offer.

Och vad gäller att fakta inte respekteras så kan vi ju ta detta med män som misshandlas av kvinnor.

Trots att det uppenbart finns
så är det helt ointressant förfeminister som ju ser kvinnor som 100 % offer.
Även när de inte är det...

meta sa...

Så att många, många fler kvinnor misshandlas till döds av sina män - än män av sina kvinnor - har inget med saken att göra?

FumikoFem sa...

Ja precis. Och inget nytt heller att kvinnofientliga anti-feminister kommer med samma tjat propaganda som "feminism offerförklarar kvinnor!", det är samma elitism och kvinnoförakt som vanligt.

meta sa...

Det är lite sorgligt att ens försöka "nolla" ut allt det våld som män utövar mot kvinnor, genom att påstå massa osanna saker om feminister.

Men men, det är inte min kamp, alltså för jag den inte.

meta sa...

tillägg: ...det var det där med alibi, igen...