22 december, 2010

"Oj vad det är synd om män"

Här är en utmärkt krönika av Anna Laestadius Larsson. Den visar på hur kvinnor fortsätter att förtryckas och diskrimineras, trots att vi juridiskt sett har samma rättigheter i Sverige. Nä, jag tycker inte heller synd om killarna. I 40 år har tjejer fått lära sig att "Kvinnor Kan", att se till att utbilda sig för att få "kompetens" (synd att kompetensen sitter mellan benen, det var det ingen som sa), att stå upp för sig själva (för ingen annan gör det), att höja sina röster för att höras (för alltför många försöker tysta dem).

Så när tjejernas slit i skolan äntligen börjar visa sig, då hojtar Den Nya Vågens Feminister (ja, eller antifeminister då) om att Det Är Synd Om Män. Och killar. Kolla bara. Och så raddas argumenten upp:
- Värnplikt är bara obligatorisk för män (*host host*, ooops den är inte obligatorisk längre, och när den var det, byggde den på att bara såna som är kukutrustade ansågs kompetenta nog att försvara landet ända fram till 1980; ja faktiskt!)
- Tjejer har lägre ålder för inträde på många krogar (*host host*, sedan början av 2000-talet är det förbjudet enligt lag och ett EU-direktiv att könsdiskriminera, därför betalar långhåriga mer hos frisören nu, förut var det kvinnor)
- Kvinnor tilldöms vårdnaden av barn i 80% av fallen (*host host*, kvinnor tar ut 80 % av föräldrapenningen, go figure)
- Killar får sämre betyg i skolan (*host host*, tjejer jobbar väldigt hårt i skolan, det ingår i rollen som Duktig Flicka Som Vill Ta Sig Fram; ska det inte löna sig att plugga nu heller?)

Och sen... ja, sen tar liksom argumenten slut. Go figure.

5 kommentarer:

FumikoFem sa...

Ja, att det finns en attityd som handlar om att se ner på skolarbete och läxor bland pojkar och en "pojkar är pojkar" könskonservativ attityd som skydd för sådant - det verkar inte komma fram bland dom som hävdar allt detta som artikeln tar upp.

Istället så anser dom, framför allt anti-feminister som Pär Ström och hans anhängare, att skolan ska göras om för att passa en "pojkar är pojkar" attityd. Det ska baseras efter könskonservativa tankegångar alltså, och biologistiska resonemang som används för att försvarar denna könskonservatism, som jag vet att Pär Ström och andra är väldigt förtjusta i att använda.

Det är "lustigt" också att dom som nu gärna rackar ner på att det går så bra för många tjejer i skolan och som hävdar att det sker på bekostnad av killar också är dom som alltid tar till det individualistiska resonemanget när det handlar om kvinnor på exempelvis arbetsmarknaden. Men när det gäller killar och män då handlar det om strukturer.

Onkel Olof sa...

Visst är det mest synd om oss män. Mest i hela världen faktiskt. Men vi gottgör det med att kunna pissa vårt namn i snön, det enda som nuförtiden verkar skilja könen åt.

Att det går dåligt för killar i skolan idag beror inte alls på tjejerna, utan på killarna själva. Kanske kan bristen på manliga lärare göra att vi skapat en skola som passar flickor bäst...

Frågan idag handlar väl egentligen inte om manligt eller kvinnligt utan om mänskligt, hoppas jag.

Olof

meta sa...

Mmm. Pissa sitt namn i snön är ju verkligen en bedrift.

Onkel Olof sa...

Prova pissa ditt namn i snön så ska du se vilken bedrift det verklig är :D

meta sa...

Med tanke på att snö och minusgrader hör ihop så förstår jag att det är en bedrift!