07 juli, 2007

Rädda världen. Nu.

Just nu pågår tv-sändningar från flera av jordens stora städer, tv-sändningar som visas i många länder. Live Earth - livemusik med många av världens absolut största pop- och rockartister. Metallica har nyss visats på SVT. James Hetfield har fått grått skägg och Lars Ulrichs hårfäste återfinns rätt långt upp. Hetfield har klippt av sig håret och bandet är inne på ännu en basist. De ser inte längre ut som arga 20-åringar, men låter ibland så (tack och lov).

Första långtv-sändningen med massor av bra musik såg jag för över 20 år sen. Det var Live Aid - skapad på initiativ av numer adlade popmusikern Bob Geldof för att stoppa svälten i Afrika. De drog in massor av pengar dels på Live Aid, dels på kändis-täta låten Do they know its christmas. Pengarna gick faktiskt till hjälpsändningar med förnödenheter, det visade de på tv lite senare det året. 1985.

I Afrika svälter fortfarande människor i alldeles för stor omfattning. Det blir inte bättre av att miljön förstörs både i Afrika och över resten av världen. Live Earth gör kanske att några människor till börjar inse att vi inte kan fortsätta så här. Varken med krig, svält eller miljöförstöring. Vi måste dela resurserna med våra systrar och bröder över hela jorden. Inte slåss om dem. Snacka om förändring värd att blogga om.

Inga kommentarer: