15 oktober, 2007

Pendel eller cykel eller vad?

En del förändringar kommer tillbaka, går som i cykler. Eller kanske pendlar förändringarna mellan två ytterligheter?

Modetrender och musikinfluenser har jag tagit upp. Politiska strömningar är också såna förändringar. De där kanske skenbara förändringarna. Politik är att vilja förändra (ja, även värdekonservativa vill förändra och gå bakåt i tiden). Men skenbara? Mjo, kanske är politiska förändringar skenbara. Inte alla, dock. Berlinmurens fall var en del av slutet för Östtyskland och början till Förbundsrepubliken Tyskland, som är dess fullständiga namn. Stor-Tyskland har funnits förut, så där är förändringen egentligen en pendel eller cykel. Fast Östtyskland får vi nog inte se igen.

Feminism har de senaste åren varit väldigt trendigt, hett och "inne". Alla politiska partier med kappvändarsjälvaktning (ja det är en självemotsägelse!) kallade sig feministiska, alla politiker som ville räknas kallade sig feminister. Till och med dåvarande statsminister Persson. Men att kalla sig feminist i tider då feminism är hett, fräscht och trendigt, är inte särskilt svårt. Det visade sig att det var svårare att faktiskt vara feministisk på riktigt. För... hur skulle väljarna ta det egentligen? Den som skrapar lite på ytan hittar förslag om individualiserad/kvoterad föräldraförsäkring, stöd till kvinnojourers arbete och annat som inte handlar om mäns villkor och mäns vardag. Och det går väl inte ihop, väl. Det blir ju sakfrågor, om det handlar om andra än män.

Att Feministiskt initiativ beslutade att ställa upp i valet var en politisk miss, tror jag. För plötsligt det legitimt att inte kalla sig feminist - att profilera sig mot F! och att "ta avstånd" från allt vad feminism heter. Tyvärr uteblev "miljöparti-effekten" den här gången. Jag tror F!:s företrädare hade hoppats på en liknande effekt som när miljöfrågorna tog riksdagen med storm i slutet på 80-talet.

Det goda i det hela, är att det nu börjar utkristalliseras vilka i riksdagen och på andra ställen som är feminister, agerar feministiskt och inte bara vänder kappan efter vinden. Nu, i backlashens motvind, börjar den feministiska kampen på riktigt.

Inga kommentarer: