Föräldraförsäkringen är en fantastisk förmån som vi har i Sverige, som skulle kunna vara en stor hjälp framåt för jämställdheten. Det här är en av mina hjärtefrågor, för jag är övertygad om att så länge som kvinnor ses som mindre anställningsbara på grund av att de har barn, kommer vi aldrig att uppnå något som ens liknar jämställdhet.
Samtidigt gör Socialdemokraterna ett utspel och vill utvidga kvoteringen i föräldraförsäkringen, som de kallar det. (Göran P tvärvägrade på sin tid, men så var han iofs lika mycket feminist som han var vegetarian.) Just nu kan jag inte hitta den rapport som visade att de pappor som tagit ut föräldraledighet faktiskt inte var de som tjänade minst! Men den finns. Ekonomin är helt enkelt bara ett svepskäl för föräldrar som hellre rättar in sig i könsrollsfällorna.
Knappt 20 % av föräldradagarna tas ut av papporna. Under sommaren. Särskilt under OS. Så har det varit ungefär sedan den andra obligatoriska pappamånaden kom till. Papporna vill alltså inte ta ut fler dagar utan skriver glatt över dem på mammorna.
Ser någon sambandet?
Papporna är mer anställningsbara, de tar inte ut en massa föräldradagar och därmed inte heller vård av barn-dagar, varför de anser sig oumbärliga på jobbet och - inte tar ut föräldradagarna...
Så länge vi inte har en helt individualiserad föräldraförsäkring där inga dagar kan bytas ut (utom i särskilda fall där fadern eller modern helt avsäger sig vårdnaden eller har avlidit, typ), så länge kan vi titta i månen efter jämställdheten i detta land.
Det finns inte många politiska partier som i dag är för en större kvotering eller individualiserad föräldraförsäkring. F! är ett. Miljöpartiet ett till. Vänsterpartiet har motionerat om det i riksdagen i vintras. Jag hoppas det blir fler som vill ha det, inför valet om två år.
Här behövs det verkligen en förändring, som kommer ge effekter långt utanför barn-och-hem-sfären!
Åtta veckor går snabbt
4 år sedan
2 kommentarer:
Ja jag ser ett samband, med hur det ser ut med föräldrar ledigheten och vem som tar ut mest, sen vem som ses som mest anställningsbar ute på olika jobb, jag tror för få ser detta samband :/
Och jag håller med om att det behövs en individualiserad föräldraförsäkring, annars kommer detta bara att fortsätta som det är, för många är för könsrollskonservativa och för satta i sin bekvämlighet för att vilja ha någon förändring.
Visst är det så, men jag tror inte problemet egentligen ligger i att ingen ser sambanden. Problemen finns snarare i det du skriver i andra stycket - för vissa är det inte intressant att få förändring. Av det enkla skälet att det inte är tillräckligt "statusfyllt" eller "karriärmässigt smart" att vara *host*pappaledig*host* föräldraledig.
Jag kommer aldrig att skylla på mammorna - för det är pappornas dagar som de själva, aktivt, skriver över på mammorna...
Skicka en kommentar